Sada nas dijele nepuna dva mjeseca od samog početka epidemije sezonskog gripa za koji se pretpostavlja da će se sudariti i sa trećim talasom korona virusa.

S obzirom da obje bolesti imaju jako slične simptoem, postoji par zalika koje će nam pomoći da raspoznamo koji smo od ova dva virusa zahvatili.

Simptomi gripa se javljaju jako brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, osjećaj umora i iscrpljenosti, bolove u tijelu, suh kašalj, upalu grla i glavobolju.

Poteškoće sa spavanjem, dijareja, gubitak apetita ili bol u stoamk kao i osjećaj mučnine koji se javljaju kod gripe, isto tako su povezani sa korona virusom.

Pa koja su to dva ključna simptoma za razlikovanje korona virusa i gripe?

Epidemiolog sa Univerziteta u Mičigenu Arnold Monto, navodi kako je jedan od načina da se razlikuju gripa i korona virus u gubitku mirisa iako se javlja i kod jednog i kod drugog virusa.

Ljudi sa teškom prehladom ili sa gripom isto tako mogu izgubiti čulo mirisa ali razlika je u tome što je kod korona virusa gubitak mirisa iznenadan i mnogo jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog, i može se desiti i bez začepljenja noša, što nije slučaj kod gripe.

Još jedan simptom koji može da pomogne u razlikovanju korona virusa od gripe je i dispneja, odnosno drugim riječima otežano disanje. Ovo je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji korona virus nikako ne djeli sa gripom.

Preporučeno