Ponekad se pitate da li možete pojesti bananu iako joj je kora već posmeđila? Nema problema! U današnjem tekstu vam donosimo nekoliko finih i ukusnih ideja kako da upotrijebite prezrelo voće

1. Smoothie

Ukoliko imate kod kuće neko voće koje niko više ne želi da jede, onda sve svoje brige ubacite u mikser. Možete pomiješati svježe, smrznuto i prezrelo voće. Po želji možete dodati i malo tekućine kako bi smoothie pio pitkiji. Osim toga, dobit ćete mnogo vitamina i plus nešto slatko.

2.Nicecream

Klasik: banane koje su počele da smeđe su odlična stvar za tvzv “nicecream” odnosno “Nana Ice Cream”. Potrebno je da prezrelu bananu isječete ne komade te ih zamrznete. Nakon što je to neko vrijeme bilo u zamrzivaču, stavite ledene kocke banane u misker i miksajte sve dok ne budete dobili kremastu konzistenciju. Baza ovog specijaliteta ja gotova, a možete je jesti i same. Vama na volju da još nešto dodate u nju kao što je bobičasto smrznuto voće ili slično

3. Voćni kolač

Sjedinite prezrelo voće i svježe voće koje je kiselo. Napravite jednostavno tijesto čiji recept možete pronaći na internetu, a zatim ga iskombinirate sa svakakvim voćem. Sigurni smo da niko neće primjetiti da su banane ili jagode bile prezrele.

4. Marmelada

Svi znaju da je domaća marmelada mnogo puta ukusnija od kupljene. Pored toga, možete iskoristiti i voće koje ima neke manje naznake truljenja na sebi. Ta mjesta možete odrezati, a zdravi dio ubaciti u lonac. Možete biti i kreativni te iskombinirati razne sorte voća za ukuse marmelade.

Preporučeno