Ledena kiša, odmrznuti i opet smrznuti snijeg i jedno i drugo može uzrokovati nakupljanje vode između brtvi vrata ili u bravi i tako se smrznuti.

Koji je rezultat? vrata automobila se više ne otvaraju.

Šta je smrznuto na mjestu, vrata ili brava? Kolege iz njemačkog autokluba pišu o ovom problmu i načinima za njegovo riješavanje.

Prvo što treba uraditi je provjeriti jesu li gumene brtve na vratima automobila zamrznute i spojene ili je bravica zaleđena. Ukoliko ključ ulazi u ključanicu i može se okrenuti, ali vrata se ipak ne otvaraju, zamrzavanje je zbog gumenog ruba vrata. U ovom slučaju nikada nemojte pokušavati na silu da otvorite smrznuta vrata automobila. Zbog toga što ako su gumene brtve na vratima i karoseriji slijepljene, materijal moža da popuca i moglo bi doći do ozbiljnije štete.

Umjesto da prislino vučete vrata, prvo biste trebali da pritisnete vanjsku stranu vrata automobila. Uz malo vještine, led može popucati između brtvi. Možete i lagano kupaci po limenom dijelu vrata, a isprobajte i druga vrata, možda je suvozačeva vrata lakše otvoriti.

Vrlo važno je da prije početka samog putovanja, vozačeva vrata isto tako se moraju moći otvoriti izvana za bilo kakvu pomoć poslije nesreće. Ima i druga mogućnost, a to je da zagrijete vodu na otprilike 50 stepeni, a onda to sve pažljivo izlijte na okvir vrata. Ali nikada nemojte da koristite kipuću vodu, ona može da ošteti boju auta i ne prelijevajte vodu preko stakla, jer nagli porast temperature može uzrokovati pucanje stakla.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno