Malo ljudi zna da se zašrška zapravo treba kuhati najmanje 20 minuta i da pogodi dobar omjer brašna i masti. Iako se zaprške danas koriste manje ili se svode na minimum, mnoga su jela i dalje bez njih nezamisliva jer doprinose njihovoj gustini a sastojci u njima bivaju bolje povezani. Razlog za izbjegavanje zaprške leži u njihovom štetnom utjecaju na starije osobe, no ovu se štetu može izbjeći umjerenom upotrebom brašna i masti.

Zaprška se proizvodi od iste količine mekog ili polu-mekog brašna i masti. Za bijele čorbe ili umake kojima je potrebna svjetla zaprška koristi se maslac, margarin ili biljna mast, dok se za neka obična jela može praviti i rumena zaprpka za koju se koristi ulje ili svinjska mast. Zaprška se obično stavlja u jelo kao krajni magični dodir a nakon toga mogu se dodati samo neki lakši začini.

Na koji način se sprema zaprška:

U loncu zagrijte određenu količinu masti i dodajte odmjerenu količinu brašna. Kad se brašno počne pržiti, zaprška postaje pjenasta. Za bijelu zapršku nije potrebno dugo da se brašno prži dugo kako bi zaprška ostala bijele boje. Za redovne obroke brašno se prži dok lagano ne porumeni, a potom zapršku pažljivo razrijedite sa pripremljenom hladnom tekućinom kako se ne bi napravile grudvice, tekućinu treba dodavati lagano, uz stalno miješanje, dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razrjeđuje do željene gustoće. Može se upotrijebiti i neka vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora dosta brže miješati. Zaprška se kuha 20 minuta, za krem čorbe i umake čak i do pola sata.

Preporučeno