Čuveni kantautor Đorđe Balašević je preminuo jučer u 67. goini života na infektivnoj klinici u Novom Sadu.

Njegova porodica je nažalost potvrdila najtužniju vijest. Supruga Olivera je beogradskim medijima plačnim glasom kratko kazala da je informacija tačna, baš kao i njegova mlađa kćerka Beba, koja nije imala snage da govori.

Moramo podsjetiti da je Balašević primljen u Infektivnu klinku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Nije imao korona virus, samo je imao upalu pluća i bio je u lošem stanju.

Doktori su preuzeli sve potrebne mjere liječenja, ali do poboljšanja nikako nije dolazilo. Jučer popodne mu se stanje još više pogoršalo usljed ranijih hroničnih zdravstvenih problema. Doktori su, kako se saznaje, dva i po sata su pokušavali da ga vrate u život, ali nažalost, bezuspješno.

Višesatni napori doktora KCV, na žalost, nisu urodili plodom i Balašević je preminuo samo tri mjeseca prije 68. rođendana.

Podsjetimo, Balašević je u posljednjem intervjuu rekao sljedeće:

– Prije svega, da li je obavezno da se baš svaka godina pamti? Nije to baš sasvim u redu zar ne? Kad se jednog dana, daleko bilo (ali došlo blizu), budu prebrojavale godine mog života, i 2020. će se tu nezasluženo uračunati, uz sve one blistave i veličanstvene Godine Lavova. Godina u znaku “bljaka”, definitivno! Do nedavno sam mislio da nema uzaludnije i protraćenije godine od one koju sam proveo u JNA, pidžama- parti uz kolektivno gledanje “TV Dnevnika”, besomučno salutiranje svakoj šapki koja naiđe, i ono groteskno kopanje “rova za ležeći stav”, na Jakuševcu, nadomak civilizacije, za moje shvatanje slobode i zdravog razuma predstavljali su pikove apsolutnog apsurda i besmisla – prisjećao se Balašević nekih ranijih vremena.

Preporučeno