Međuljudski odnosi su nešto krajnje neobično i posebno. Jako je teško izgraditi stabilne i prisne odnose sa  ljudima a pogotovo je teško izgraditi nešto jako i posebno. Međutim u psihologiji je poznat efekat Benjamina Frenklina.

O efektu Banjamina Frenklina:

Efekat Ben Franklin je predloženi psihološki fenomen: osoba koja je već obavila uslugu za drugu osobu je veća vjerovatnoća da učini drugu uslugu drugoj osobi nego da je primila uslugu od te osobe. Objašnjenje za to je kognitivna disonanca. Ljudi misle da pomažu drugima jer ih vole, čak i ako to ne čine, jer se njihovi umovi bore da održe logičku konzistentnost između njihovih postupaka i percepcija.

Efekat Benjamina Franklina, drugim rečima, rezultat je nečijeg koncepta sopstva koji je pod napadom. Svaka osoba se razvija po osobi, a ta osoba nastavlja jer se nedosljednosti u vlastitoj naraciji prepisuju, redigiraju i pogrešno tumače.

Benjamin Franklin, po kome se taj efekat naziva, citirao je ono što je opisao kao “staru maksimu” u svojoj autobiografiji: “Onaj koji vas je jednom učinio ljubaznim će biti spremniji da vas učini drugim nego onaj koga ste bili obavezni. ”

U svojoj autobiografiji, Franklin objašnjava kako se bavio neprijateljstvom suparničkog zakonodavca kada je služio u zakonodavstvu Pensilvanije u 18. stoljeću:

Kad sam čuo da u svojoj biblioteci ima vrlo retku i zanimljivu knjigu, napisao sam mu poruku, izražavajući svoju želju da pročitam tu knjigu, i zatražio da on učini uslugu da mi ga pozajmi nekoliko dana. On ga je odmah poslao, a ja sam ga vratio za oko nedelju dana drugom porukom, izražavajući snažno moj osjećaj za uslugu. Kada smo se susreli u Domu, on mi je govorio (što nikada prije nije radio), i sa velikom uljudnošću; i on je ikada pokazao spremnost da mi služi u svim prilikama, tako da smo postali veliki prijatelji, i naše prijateljstvo je nastavilo do njegove smrti.

Preporučeno
Loading..