Miom materice se obično sreće kod žena starosti 30-40 godina, ali postoje slučajevi obolijevanja i u ranijem uzrasnom dobu.

Uzrok nastanka mioma
Kako miomi nastaju i danas nije poznato. Zna se da estrogen podstiče rast mioma ali to nije uzrok nastanka. Rast mioma podstiče i humani placentni laktogen, pa miomi posebno rastu u trudnoći. U osnovi svi tu mori pa tako i miomi nastaju kada se promjene kontrolni mehanizmi koji regulišu rast i razvoj ćelija.

Stručno mišljenje je da genetska mutacija unutar matičnih ćelija predstavlja glavni razlog i prvi korak u nastanku tu mora. Miom na metrici je benigni tu mor. Miom se formira od vezivnog i mišićnog tkiva materice, nastaje pri hormoskom poremećaju, zapaljenju, kiretaži i infekciji prenosivih polnim putem. Osim toga postoje i cervikalni miomi koji su lokalizovani unutar tkiva grlića materice.

Simptomi su sljedeći:
Glavni simptomi mioma maternice su obično bol i krvarenje, poremećaj funkcije obližnjih organa kao i rast tu mora. Moguće su i teške i duge menstruacije, lokalizovana bol u donjem djelu stomaka i leđa. Inače, rast mioma materice je dosta spor proces.

Ako i vi imate problem sa cistama i miomima možete riještiti ovim prirodnim lijekom.

Sastojci koji su vam potrebni:
– pola litra soka od repe
– 250 grama meda

Priprema se na slijedeći način:
Napravite sok od repe i pomiješajte sa medom u blenderu, ovaj dobijeni napitak pijte po jednu čašu poslije doručka, jednu u toku ručka i jednu poslije večere.

Uskoro ćete primjetiti da će ciste i miomi nestati i osjećat ćete se puno bolje.

Preporučeno