O krajnicima:

Tonzili su zbirke limfoidnog tkiva koje se suočavaju sa aerodigestivnim traktom. Skup limfnog tkiva poznatog kao Waldeyer-ov tonzilarni prsten uključuje adenoidnu tonzilu, dva cjevasta krajnika, dva palatinska tonzila i lingvalni krajnik.

Kada se koristi nekvalificiran, izraz se najčešće odnosi posebno na palatine tonzile, koje su mase limfnog materijala lociranog na obje strane leđa ljudskog grla. Palatine tonzile i nazofaringealni krajnik su limfoepitelna tkiva smještena u blizini orofarinksa i nazofarinksa (dijelovi grla).

Ova imunokompetentna tkiva su prva linija odbrane imunološkog sistema od ingestije ili udisanja stranih patogena, i kao takva često napadaju krv da bi pomogla imunim odgovorima na uobičajene bolesti kao što je obična prehlada. Tonzili imaju na svojoj površini specijalizirane stanice za hvatanje antigena nazvane M stanice koje omogućuju unos antigena koje proizvode patogeni. Ove M ćelije onda upozoravaju osnovne B ćelije i T ćelije u tonzili da je patogen prisutan i da se stimuliše imunološki odgovor. B ćelije se aktiviraju i proliferiraju u područjima koja se nazivaju germinalnim centrima u tonzili. Ovi germinalni centri su mesta gde se stvaraju B memorijske ćelije i proizvode se sekretorna antitela (IgA).

Nedavne studije su pružile dokaze da tonzile proizvode T limfocite, takođe poznate kao T-ćelije, na način sličan onome što timus radi.

Mnogi, ali mali sporedni efekti pojave krajnika su krvarenje krajnika, hronični tonzilitis i druge retke bolesti krajnika. Mnogi od ovih simptoma su uobičajena bolest zbog koje mnogi lekari preporučuju tzvsilktomiju na svojim pacijentima

Preporučeno
Loading..