Ana Nikolić spada u red popularnijih estradnjakinja u Srbiji. Ana je nedavno bila u centru medijskih pisanja zbog razvoda sa poznatim reperom Stefanom Đurićem Rastom. Sada pjevačica ima novi problem.

Depresija, stanje niskog raspoloženja i averzija prema aktivnostima, mogu uticati na misli, ponašanje, tendencije, osjećaje i osjećaj dobrobiti osobe. Depresivno raspoloženje je normalna privremena reakcija na životne događaje – kao što je gubitak voljene osobe. To je i simptom nekih fizičkih bolesti i nuspojava nekih lijekova i medicinskih tretmana. Depresivno raspoloženje može takođe biti simptom nekih poremećaja raspoloženja kao što su veliki depresivni poremećaj ili distimija

Fizičko ili seksualno zlostavljanje u detinjstvu posebno je u korelaciji sa vjerovatnoćom doživljavanja depresije tokom životnog ciklusa.

Životni događaji i promjene koje mogu izazvati depresivno raspoloženje uključuju (ali nisu ograničeni na): porod, menopauza, financijske poteškoće, nezaposlenost, stres (kao što su rad, obrazovanje, obitelj, životni uvjeti itd.), Medicinska dijagnoza (rak, HIV, itd.), Maltretiranje, gubitak voljenih osoba, prirodne katastrofe, socijalna izolacija, silovanje, problemi u vezi, ljubomora, razdvajanje i katastrofalne povrede. Adolescenti mogu biti posebno skloni doživljavanju depresivnog raspoloženja nakon socijalnog odbacivanja, pritiska vršnjaka i vršnjačkog nasilja.

Visoki rezultati na neuroticizmu domena ličnosti čine razvoj depresivnih simptoma, kao i svih vrsta depresivnih dijagnoza, verovatnijim,  a depresija je povezana sa niskom ekstraverzijom. Drugi indikatori ličnosti mogu biti: privremene ali brze promjene raspoloženja, kratkoročna beznađa, gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada bile dio nečijeg života, poremećaj spavanja, povlačenje iz prethodnog društvenog života, promjene apetita i problemi koncentracije

Preporučeno
Loading..