Već je svima vidljivo da se u cijelom svijetu svaki dan broj zaraženih i oboljelih od korona virus povećava, pa su s obzirom na to, mnoge države odlučile uvesti neke restriktivne mjere kad su njihovi granični prijelazi u pitanju, kako bi se zaštitili od uvoznih prenosilaca zaraze.

Tako su Hrvatska i Grčka prve države koje su uvele posebne mjere za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, a izgleda da će i Mađarska da uradi potpuno istu stvar. Iz Mađarske su objavili kako će Srbiju staviti na žutu listu zemalja, kada je epidemiološka situacija u pitanju, dok su ostale zemlje u regiji stavljene na crvenu listu, i to sve osim Hrvatske. Ovo znači da će građani Srbije koji imaju namjeru da idu u Mađarsku na granici biti podvrgnuti liječničkom pregledu, a poslije toga i karantinu od 14 dana.

Ova odluka se odnosi čak i na mađarske državljane koji dolaze iz zemalja koje se nalaze na žutim i crvenim listama. Kako je objašnjeno iz Mađarske, ova odluka je donesena na nosnu epidemioloških podataka iz regije i zbog povećanog broja zaraženih na Balkanu. Za mnoge ova vijest i nije bila neko veliko iznenađenje, s obzirom da su to već uradile i neke druge zemlje, iako su granice Srbije i dalje otvorene za sve.

Tako je i predsjednik Srbije rekao da se još ne razmišlja o zatvaranju granice sa srpske strane, ali da ta mogućnost postoji. Osim toga, naglasio je da se mora razmišljati i o ekonomiji države, i da će ona biti u još većoj nevolji ako se granice zatvore, zbog toga što Srbija nije tako jaka kao neke druge države koje sebi to mogu priuštiti.

Preporučeno