U zadnje dvije sedmice nikako se ne smiruje tlo na području Balkana, a najgora situacija je bila u Hrvatskoj, kada se samo par dana prije Nove godine desio veliki zemljotres u Petrinji, manjem hrvatskom gradiću od čak 6,3 stepena po Rihteru.

Taj dan je bilo strašno zbog toga što je poginulo čak pet ljudi, a dvije osobe su bile maloljetne. Već je poznato da je ovaj središnji dio Hrvatske i najsiromašniji i baš iz ovog razloga je 90 posto bila u pitanju stara gradnja, koja nije izdražla žestoki potres, pa je dosta kuća ali i starijih zgrada porušeno i to skoro do temelja.

U ovim ruševinama je kasnije izvađeno mnogo ljudi, od kojih su nekolicina bila djeca. Pomoć i dans danas stiže u ovaj kraj, a koliko god bilo volontera nikako nije dovoljno.

Kako javlja seizmološki savez ove države, cijela Petrinja je pomaknuta za čak 20, dok se Sisak pomjeren za deset cm prema istoku, toliko je zemljotres ustvari bio jak. Poslije tog zabilježena su još dva manja potresa od 3,8 i 5,1 stepena po Rihteru. Svaki ovaj zemljotres je bio toliko jak da se osjetio i u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji.

Sinoć kasno opet je veoliki zemljotres pogodio Zagreb, jačine 4,5 po Rihteru, čiji je epicentar bio u Zagrebu, ali je srpska prestolnica isto tako osjetila veliko podrhtavanje tla. Ljudi su se što je i očekivano jako uplašili i nadamo se da će ovo vrlo brzo da stane.

Kako javljaju iz seizmološkog saveza Hrvatske neće biti čudo da još jakih zemljotresa pogodi određene dijelove Balkana.

Preporučeno