Usne spadaju u jedan od najosjetljivijih dijelova tijela pogotovo kada dođu hladniji dani. Na ovaj način ćete ih ih zaštititi od štetnih utjecaja spolja.

O USTIMA:
U ljudskoj anatomiji, usta su prvi dio kanala koji prima hranu i proizvodi pljuvačku. Usna sluznica je epitel sluznice koji služi za unutarnju stranu usta.

Pored svoje primarne uloge kao početka probavnog sistema, kod ljudi usta takođe igraju značajnu ulogu u komunikaciji. Dok se primarni aspekti glasa proizvode u grlu, jezik, usne i vilice su takođe potrebni da bi se proizveo opseg zvukova uključenih u ljudski jezik.

Usta se sastoje od dva područja, predvorja i odgovarajuće šupljine. Usta, normalno vlažna, obložena su sluzokožom i sadrže zube. Usne obilježavaju prijelaz iz sluznice na kožu, koja pokriva veći dio tijela.

Usta, koja se sastoje od 2 regiona, vestibula i usne šupljine. Vestibul je područje između zuba, usana i obraza. Usna šupljina je ograničena na stranama i frontama alveolarnim procesom (koji sadrži zube), a sa stražnje strane prevlakom zubaca. Njegov krov formiran je tvrdim nepcem na prednjoj strani i mekim nepcem na leđima. Ruža se spušta prema dolje od sredine mekog nepca na leđima. Pod je formiran od strane milohioidnih mišića i okupiran je uglavnom jezikom. Sluznica – oralna sluz, linija strana i ispod površine jezika do desni, oblaganje unutrašnjeg aspekta vilice (mandibula). Dobija izlučevine iz submandibularnih i sublingvalnih žlijezda slinovnica

Preporučeno
Loading..