U primorsko – goranskoj županiji je trenutno pod nadzorom epidemiologa oko 50 ljudi, od kojih je 20 na graničnim prelazima dobilo rješenje o nadzoru, a danas je na laboratosrijsku analizu poslano još pet uzoraka onih za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom, rekli su u županijskom Stožeru za zarazne bolesti. Na analizu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mijaljević tokom dana, poslije obrade pacijenata, biće poslana još dva uzorka, izjavio je na konferenciji za novinare glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

On je dodao kako je veliki broj ljudi pod zdravstvenim nadzorom iako nisu dobili rješenja granične sanitarne inspekcije, nego su sami dolazili na preglede i to preventivno. “Ne možemo biti sigurni koliko je, pogotovo tu gdje smo povezani sa sjeverom Italije, takav filter zaista efikasan” rekao je i dodao kako se istinski nada daće epidemija sa početkom ljetne sezone ipak oslabiti, a možda će biti i određenih promjena u samim postupcima koje bi taj filter mogao da pojača.

Na graničnim prelazima su postavljeni kontejneri koji bi trebali omogućiti bolje uslove za stavljanje putnika pod zdravstveni nadzor i za rad inspekcijskih službi, ali se ondje, kako je objasnio Rončević, neće obavljati medicinski pregledi, nego samo razgovori sa putnicima kojei se zatim upućuju mjerodavnom epidemiologu. “Nadam se da se, koliko god to bilo izvjesno da ćemo imati pokoji slučaj, na našem području neće dogoditi nekontrolisano širenje koje bismo nazvali autohtonom epidemijom” rekao je za kraj Rončević.

Preporučeno
Loading..