Svaka vrsta na ovom svijetu ima svoju ulogu. U zadnje vrijeme, dosta se priča o tome kako mnoge životinjske vrste izumiru. U nastavku pogledajte koje su to sve životinjske vrste koje, nažalost, polako izumiru.

 

Pčele

Kraljevsko geografsko društvo je pčele nazvao najvažnijom vrstom koja postoji na ovom svijetu. Pčele su, naime, najveći oprašivači. A pored te uloge, njihova uloga je važna i u životnom ciklusu biljnih vrsta. Pčele su važne također i iz razloga što oprašuju mnoge namirnice koje mi svakodnevno konzumiramo.

Mravi

Iako se mravi smatraju velikim štetočinama, one su zapravo suprotno od toga. Raznose hranjive tvari i jedu druge kukce. Da, mravi koji su skoro pa najmanje životinje, jedu druge kukce.

Gljive

Iako gljive ne spadaju ni u skupinu biljaka, ni u skupinu životinja, naravno ni u skupinu ljudi, ni u skupinu mikroorganizama, za gljive se kaže da su one Peto carstvo koje postoji na Zemlji. Oni funkcionišu kao mehanizmi za prirodno recikliranje. Postoje i vrste gljiva koje mogu da upiju štetne metale kao što je na primjer živa.

Šišmiši

Razvoj banana i drugih biljnih vrsta ovise upravo o šišmišima. Oni regulišu njihovo oprašivanje, kao i broj kukaca. Zdrava populacija šišmiša može lako da zamijeni pesticide, na koje bi se u tom slučaju moralo potrošiti milioni i milioni dolara.

Crvi

Crvi se često nazivaju i Inženjerima ekosistema, jer je njihova uloga i više nego bitna. S obzirom da žive u zemljištu, oni tu recikliraju organske materije.

Majmuni

Unazad godinama se priča kako su ljudi nastali od majmuna. Majmuni u mnogim tropskim šumama šire sjeme biljaka i stvaraju prostor kako bi se razvile nove biljke.

Koralji

Koralji ako budu istrebljeni, mnoge morske vrste će također biti, jer koralji podržavaju četvrtinu života u moru.

Preporučeno