U zraku iznad Aljaske su se direktno sudarila dva mala aviona, i u toj nesreći je živote izgubilo sedam osoba.

Jučer nedaleko od aerodroma u mjestu Soldotna su se sudarili avioni. “Foks news” piše da je u jedno od njih bio i lokalni zakonodavac republikanac Geri Knop.

U drugom avionu se nalazio lokalni pilot, i pored njega u njemu su bili vodič iz Kanzasa i četiri osove koje su iz Južne Karoline. Ova stravična nesreća se dogodila iznad poluostvrva Kenai.

– Ovo je strašna tragedija za mnoge porodice – izjavila je Amanda Prajs koja je bezbjednosni zvaničnik Aljaske.

Šest osoba je na licu mjesta poginulo, dok je sedma osoba preminula na putu do bolnice.

U sudaru su živote izgubili i pilot Gregori Bel (57), vodič Dejvid Rodžers (40), Kejleb Halsi (26), Heder Halsi (25), Mekej Halsi (24) i Kirsten Rajt (23).

Letenje avionom je u zadnje vrijeme postalo dosta opasnije i jezivije nego što je prije bilo, a najveći broj nesreća se događa na letovima aviona Boing 737. Avionske nesreće postale su učestale u svim dijelovima svijeta, dok se najviše izdvaja 2018. godina koja je bila najkritičnija, kada je život izgubilo više od 520 osoba, prema podacima sa Međunarodne aerotransportne asocijacije.

U ovoj godini se najveća avionska nesreća desila kada se srušio avion Boing 737 na letu 302 Etiopijan erlajnsa.

Poznato je da je putovanje avionom najsigurnije, međutm u posljednje vrijeme se sve više dešavaju avionske nesreće zbog kojih ljudi strahuju da više ikada sjednu u avion, ili se ustručavaju i da probaju svoj prvi let.

Preporučeno