Iako zvuči skoro pa nevjerovatno, stručnjaci tvrde da stanje naših zuba ima direktan uticaj na bolove u kičmi. Medicinski stručnjaci su uvjereni da stanje naše usne šupljine utiče na naše držanje. Kod ljudi se lobanja nalazi na prvom cervikalnom pršljenu, a lukovi zuba u zatvorenom položaju podržavaju težinu lobanje. poprilično velika težina same glave je ravnomjerno raspoređenapo zubima. Kutnjaci se smatraju najjačim i najvećim, tako da se na njih stavlja najveće otperećenje, a prednji zubi su najtanji jer onu služe samo kako bi se hrana zagrizla.

Ukoliko su zubi nedovoljne visine radi malokluzije, lođe popunjenih prostora ili nedostatka zuba, samo težište se počinje pomjerati. Zatim se pritisak raspoređuje na ostale zube te ih uništava, a neravnomjerno držana lobanja izaziva poremećaje u samom držanju kičme- ukoliko vam je nekoliko zuba uništeno ili vam nedostaju tada lobanja više nije u mogućnostida se odmara na zubnim lukovima, pa onda svu svoju težinu prebacuje na kičmu, što onda dalje stvara kompresiju. Vertebralni stubkoji konstantno trpi opterećenje, počinje se polako smanjivati, a to se manifestujerazličitim patologijama, kao što je recimo zakrivljenje, stezanje mišića, neravnim završecima, vrši pritisak na unutrašnje organe…

Kao rezultat obih kompresija javljaju se sindromi boli i hronične bolesti. Dakle ukoliko patite od nekih hroničnih bolesti ili bolova, prvo je potrebno da pregledate svoje zube i da ustanovite njihovo zdravstveno stanje. Stoga, ako želite da vaša leđa budu zdrava morate riješiti sve svoje probleme sa zubima odnosno vašom usnom šupljinom. Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

Preporučeno