Svi mi nastojimo da imamo savršene i bijele zube. Međutim, to je pretežno proces za koji su potrebni neki hemisjki preparati, koji mogu biti dobri, ali i loši za vaše zube. Međutim u današnjem vremenu postoji i nekoliko alternativa za gore pomenute preparate, jer će vam jednako dobro pomoći kao i oni.

Redovno pranje zuba

Ni slučajno nemojte propustiti niti jedan dan a da ne operete svoje zube, jer tim činom dozvoljavate da se raznorazni ostaci hrane nakupljaju u vašim ustima, te na taj način rzvijaju bakterije koje kasnije mogu dovesti do karijesa.

Upotrebljavajte kokosovo ulje

Ovo ulje je izuzetno učinkovito u borbi protiv oštećenih zuba ili nekih dentalnih bolesti, a isto tako će pomoži pri izbjeljivanju vaših zubi. Sasvim je dovoljno da uzmete jednu kašiku kokosovog ulja i da ga nekoliko sekundi mućkate po ustima, te da na kraju ispljunete i isprete usta. Jako brzo ćete primjetiti pozitivne rezultate.

Upotrebljavajte zubni konac

Ukoliko ga redovno koristitem on će vam pomoći da uklonite i najtvrdokornije i najmanje ostatke hrane koji vam mogu izazvati karijes. Zubni konac je posebno dobar iz razloga što može dosegnuti na mjesta na kojima obična zubna četkica ne može.

Konzumiranje gaziranih pića

Gledajte da maksimalno izbjegavate konzumiranje gaziranih pića, jer ona opasno nagrizaju vašu zubnu gleđ. Također, nije loše izbjegavati i previše hladne i previše vruće napitke.

Jezik

Kada čistite i perete svoje zube, obavezno je da se očisti i jezik, jer se tokom čitavog dana i konzumiranja namirnica na njemu skupi veliki broj bakterija.

Preporučeno