Definitivno jedno od omiljenog cvijeća svakog doma su orhideje. Razlog tome je uglavnom zbog njihovog oblika i zbog raznovrsnih boja.

Tokom ljeta orhideje se zalijevaju jednom do dva puta u sedmici, a zimi čak samo jednom u dvije ili tri sedmice.

“Najbolje bi bilo da ih zalijevate sa kišnicom, ali i voda koja dolazi iz slavine je isto tako prikladna ako odstoji par dana. Idealno bi bilo da se zalijevaju u jutarnjim satima i na taj način da kompost ostane vlažan, ali ne i razmočen”- rekla je magistrica agronomije Ivona Žinić za “Večernji.hr”.

Ako ste i vi ljubitelj orhideja onda u nastavku članka pogledajte par korisnih savjeta kako da ih na najbolji način očuvate:

Orhideje vole da je vazduh vlažan

Svakog dana se prska po jednom, dva ili čak tri puta što najviše zavisi od sobne temperature. Tačnije ako je prostorija hladnija ona rjeđe, a ako je toplija onda češće. Prskanje biljke je jako korisno i potrebno, kako za vrijeme cvjetanja tako isto i za vrijeme dok miruje. Tokom stvaranja vlažnog vazduha vi sprječavate sušenje sitnih žilica,a tokom porasta se oštećuju mladi pupoljci i izdanci od suhog vazduha.

Zemljište i prostorija za orhideju

Orhidejama je potrebna prozračna, propustljiva i lahka zemlja, i one najbolje uspijevaju kada se nalaze na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane za oblutak ili za koru. Dopustite zemlji da se osupti između zalivanja. Kada su u fazi cvjetanja biljaka je potrebno više vode. Nikada nemojte dopustiti da ona pliva u vodi jer će to biljku da uništi.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

Preporučeno