Zbog oblika i raznovrsnosti boja orhideje su omiljeno cvijeće svakog doma.

U toku ljeta orhideje se zalijevaju jednom ili dva puta sedmično, a zimi samo jednom u dvije ili tri sedmice.

“Najbolje je zalijevati ih kišnicom, ali i voda iz česme je isto tako prikladna ako odstoji par dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, ali ne i razmočen”’, objasnila je magistra agronomije Ivona Žinić za “Vecernji.hr”.

Ako i vi uživate u ljepoti orhideja, u nastavku možete pogledati par korisnih savjeta kako da ih očuvate:

Orhideja voli vlažan vazduh
Orhideja se prska svakog dana po jednom, dva ili tri puta, što naravno zavisi kakava je sobna temperatura, odnosno u hladnoj prostoriji rjeđe, a u toplijoj malo češće. Prsanje, odnosno orošavanje biljke je jako korisno i potrebno, kako za vrijeme cvjetanja tako i za vrijeme mirovanja.

Stvaranje vlažnog vazduha spriječava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, a za vrijeme porasta oštećuju se mladi izdanci i pupoljci upravo od suhog zraka.

Zemljište i prostorija za orhideju
Orhideje su biljke koje traže laku, prozračnu i propustljivu zemlju, a najbolje uspijevaju na plodnom humusnom tlu ili ukoliko su vezane za koru ili oblutak. Pustite da se zemlja osuši između zalijevanja, a kada cvjetaju biljkama treba više vode. Nikada nemojte dozvoliti da pliva u vodi, zbog toga što će to uništiti biljku.

Orhideje se nikako ne sade u običnu zemlju tako da je jedan način da uništite orhideju jeste da je zasadite u običnu zemlju.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

 

Preporučeno