Gluten (lat. ljepilo, više poznat pod nazivom kao pšenični gluten) je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i on daje elastičnost tijestu od sviju žitarica.

Valja istaknuti, da postoje i žitarice koje ne sadrže gluten: kukuruz, haljda, proso, smeđa riža i dr.

Osim u spomenutim žitaricama, gluten se nalazi svuda oko nas, sadrži ga većina proizvoda – pizza, tjestenina, spirulina, industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne.

Vrlo je bitna prehrambena komponenta, jer su sjemenke žita inače siromašne bjelančevinama.

Bjelančevina gluten se sastoji od dvije frakcije: glutenina i glijadina. Kod pojedinih ljudi postoji genetska sklonost ka nepodnošenju glutena, odnosno njegove frakcije glijadina, koja se iskazuje kao glutenska enteropatija.

Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija. No, osim toga, brojni znanstvenici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr. Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

Doktor Frank Lipman objasnio je kako odgovorima na nekoliko pitanja možete saznati i provjeriti svoju intoleranciju na ugljikohidrate:

1. Jeste li pretili? 2. Osjećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljikohidratima? 3. Vodite li uglavnom sjedilački način života? 4. Osjećate li da je vaš apetit izvan kontrole? 5. Žudite li često za slatkišima i hranom punom škroba poput hljeba, tjestenine, krompira i graha? 6. Imate li vrtoglavice kada ste gladni? 7. Je li vaša razina šećera u krvi u granicama normale? 8. Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promjene ili probleme sa spavanjem?

Preporučeno
Loading..