Uprkos svim silnim suzama i neprijatnom mirisu, crveni luk je jedno od najdjelotvornijih povrća na cijelom svijetu.

Iako se crveni luk koristi za pripremu raznih jela koji daje poseban šmek jelima, koristi se i za razne salate, a na organizam utiče toliko pozitivno da, nešto slično bijelom luku, čuva vas od svih štetnih virusa i bakterija koje žele napasti vaš organizam. U ovom članku imamo još jedan trik koji možete uspješno iskoristiti ukoliko imate problem sa zapušenosti nosa i sinusa, a vrlo je jednostavno, i kada vidite koliko je učinkovito koristit ćete svaki put kad se problem iznova pojavi.

Naime, luk nudi nevjerovatne zdravstvene predsnoti, toliko da bi možda rečenica luk na dan bila bolja od on svima nama poznate fraze: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van.”

Crveni luk je pun jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raznih bolesti i izuzetno je bogat sumpornim jedinjenima, i upravo je to razlog zbog čega plačemo kada režemo ovaj luk. Isto tako, on sadrži flavonoida, a to pomaže zaštiti tijela od oštećenja ćelija.

Ova posebna upotreba crvenog luka može da vam zvuči jako čudno, ali iznenađujuće je korisna za sve. Vjerovali ili ne, jak miris luka je dovoljno snažan da vam otpuši nos.

Sve što je potrebno je da isječete jednu glavicu crvenog luka i da stavite na tanjirić pored svog kreveta. Miris će se širiti cijelom sobom, ali će vam to isto tako ući u nos i grlo, i kada se probudite ujutro, bit ćete iznenađeni da su vam se nazalni putevi otpušili.

Preporučeno