David Dragičević je mladić koji je ujedinio veliki broj Balkanaca i svi su se ujedinili i podržali njegovoga oca Davora. Sada je snimljen dokumentrac.

Davidov otac Davor je djetinjstvo proveo u Libiji.

O Libiji:

Libija je zemlja u regionu Magreba, Libija je zemlja u regionu Magreba, u sjevernoj Africi, na sjeveru graniči sa Sredozemnim morem, na istoku Egipat, na jugu Sudan, na jugu Čad i Niger, a na zapadu Alžir i Tunis. Suverena država se sastoji od tri istorijske regije: Tripolitania, Fezzan i Cyrenaica. Sa površinom od skoro 1,8 miliona kvadratnih milja, Libija je četvrta po veličini zemlja u Africi i 16. najveća zemlja na svijetu. Libija ima 10. najveće dokazane rezerve nafte u bilo kojoj zemlji na svijetu. Najveći grad i glavni grad, Tripoli, nalazi se u zapadnoj Libiji i sadrži više od milion šest miliona ljudi u Libiji. Drugi najveći grad je Bengazi, koji se nalazi u istočnoj Libiji.

Libija je naseljena Berberom još od kasnog bronzanog doba. Feničani su uspostavili trgovačke položaje u zapadnoj Libiji, a drevni grčki kolonisti osnovali su gradove-države u istočnoj Libiji. Libijom su vladali kartaginjani, Persijanci, Egipćani i Grci prije nego što su postali dio Rimskog Carstva. Libija je bila rani centar hrišćanstva. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, područje Libije je uglavnom okupirano od strane Vandala sve do 7. stoljeća, kada su invazije donijele islam u regiju. U 16. stoljeću, Španjolsko carstvo i vitezovi sv. Ivana zauzeli su Tripoli, dok je otomanska vlast počela 1551. godine. Libija je bila uključena u ratove u Barbari 18. i 19. stoljeća. Otomanska vlast je trajala sve dok talijanska okupacija Libije nije rezultirala privremenom talijanskom libijskom kolonijom od 1911. do 1947. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, Libija je bila važna oblast ratovanja u Severnoafričkoj kampanji. Italijansko stanovništvo je tada opalo.

Preporučeno
Loading..