O šljivi:

Šljiva je plod podroda Prunus iz roda Prunus. Podrod se razlikuje od ostalih subgenera u izdancima koji imaju završni pupoljak i usamljene sporedne pupoljke (nisu grupisane), cvetovi u grupama od jednog do pet zajedno na kratkim stabljikama, a plod ima brazda koja teče jednom stranom i glatkim kamenom (ili jamom).

Plodovi zrele šljive mogu imati praškasto-bijeli voskasti premaz koji im daje glaucus izgled. Ovo je epikutikularni premaz voska i poznat je kao “voćni cvet”. Sušene plodove šljive zovu se “sušene šljive” ili suve šljive, mada su u mnogim zemljama suve šljive posebna vrsta sušene šljive koja ima izgužvan izgled.

Šljive su možda bile jedan od prvih ploda koji su ljudi pripitomili. Prunus domestica je praćena do istočnoevropskih i kavkaskih planina, dok su Prunus salicina i Prunus simonii nastale u Aziji, od kojih tri najzastupljenije sorte nisu pronađene u divljini. Ostaci šljive nalaze se u arheološkim lokalitetima neolitskog doba zajedno sa maslinama, grožđem i smokvama.

Šljive su raznolika grupa vrsta. Komercijalno važna stabla šljive su srednje veličine, obično obrezana na visinu od 5-6 metara. Drvo je srednje tvrdoće. Bez rezidbe, drveće može doseći visinu od 12 metara i širiti se na 10 metara. Cvetaju u različitim mjesecima u različitim dijelovima svijeta; na primer, oko januara u Tajvanu i početkom aprila u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Plodovi su obično srednje veličine, prečnika od 2 do 7 centimetara, globusni do ovalni. Meso je čvrsto i sočno. Kora ploda je glatka, sa prirodnom voštanom površinom koja prianja uz meso. Šljiva je koštunica, što znači da njeno mesnato voće okružuje jedno čvrsto sjeme.

Preporučeno
Loading..