Slovenija je jedne od zemalja kod koje su zabilježeni prvi slučajevi korona virusom u regionu. Međutim pravovremenim regovanjem vlasti, broj zaraženih i preminulih u posljednjih nekoliko dana je u padu. Građani Slovenije su se pokazali kao jako diciplinovani u odnosu na ostale zemlje u regionu, a to je kako se može i vidjeti dalo dobre rezultate. U ponedjeljak je vlada ove državae zasjedala, gdje je objavljeno kako će Slovenija koja je inače članica Eu, pratiti smjernice koje im je dala ova organizacija.

Slovenija će za eventualna putovanja u inostranstvo morati prvo čekati da im Europska komisija odobri taj zahtjev. Europska komisija je počela da prati stanje u svakoj od država koje čine Europsku uniju, te će na osnovu toga moži da daju detaljnije i nove smjernice. Trenutno se te zabrane odnose na na kretanje preko granica država u cilju smanjenja širenja pandemije korona virusa, ali ove smjernice nisu obavezujuće, odnosno te bi odluke trebale da donesu svaka država zasebno.

Glasnogovornik vlade Slovanije koji je zadužen za izvještavanje o situaciji sa pandemijom korona virusa u toj zemlji, istakao je na press konferenciji da se se vodi računa o relaksiranju mjera koje su uvedene, jer Slovenija ima granice sa državama koje se i dalje smatraju žarištima, kao što je na primjer Italija. Zbog toga će se sadašnje mjere koje su dosta stroge, postepeno ublažavati, a na pitanje novinara, da li će doći do otvaranja škola i vrtića, on je rekao da je za tako nešto ipak još prerano. Ista stvar se odnosi i sa masovnim okupljanjima kao što su sportski događaji, koncerti i slično.

Preporučeno