S hladnijim danima stigle su nam i dosadne prehlade.

Iako najčešće posežemo za tabletama, najbolje je da prvo pokušate sa ovih par savjeta.

Više tečnosti

Obična voda ili čak sok ublažiće grebanje u grlu i otpušiće vam nos. Osim čajeva, preporučuje se i pileća supa, zbog toga što nadoknađuje minerale i elektrolite.

Ispiranje grla

Rastopite jednu kašičicu soli u čaši mlade vode i time ispirite grlo, kako biste ga očistili od virusa i bakterija. Pored toga, ublažiće sekret koji tjera bolnu upalu i na kašalj.

Lagana gimnastika

Par lakih vježbica pomoći će vašem imunom sistemu da se izbori sa prehladom. Ali, vrlo je važno da se organizam ne napreže, a da prilikom fizičke aktivnosti vaš puls ne prelazi sto otkucaja u minutu.

Hranljiva večera

San je jako ljekovit, to je već svima poznato, a namirnice koje unesete pred spavanje mogu da pojačaju pozitivan efekat. Stručnjaci preporučuju meso koji nije masno, grah, ribu, integralna riža, kao i što više svježeg povrća, zbog toga što je bogato antioksidansima.

Vruć tuš pred spavanje

Prije nego što odete u krevet istuširajte se vrućom vodom. To će da opusti mišiće, otkloniti drhtavicu, a vrela para će da vam oslobodi disajne organe.

Ukoliko imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna od najčešćih grešaka. Paracetamol je puno blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunološkog sistema.

Isto tako, bi se trebali suzdržati i od govora, ali i od pušenja.

Preporučeno