Darko Lazić je proteklih mejseci bio u centru pažnje medija zbog toga što je imao tešku saobraćajku koja mu je umalo došla glave i koja ga je doslovno mogla koštati života. Lazić je međutim ipak uspio da izvuče živu glavu pa se sada oporavlja od saobraćajke. Sad vam donosimo jedan njegov intervju koji možete u nastavku pročitati.

O trudnoći:

Trudnoća, također poznata kao gestacija, je vrijeme u kojem se jedna ili više potomaka razvijaju unutar žene. Višestruka trudnoća uključuje više od jednog potomstva, kao što su blizanci. Trudnoća se može javiti seksualnim odnosom ili tehnologijom asistirane reprodukcije. Porođaj se obično javlja oko 40 nedelja od poslednjeg menstrualnog perioda (LMP). Ovo je nešto više od devet mjeseci, gdje je svaki mjesec prosječno 31 dan. Kada se meri od oplodnje, to je oko 38 sedmica. Embrion je razvojno potomstvo tokom prvih osam nedelja nakon oplodnje, nakon čega se termin fetus koristi do rođenja. Simptomi rane trudnoće mogu uključivati ​​propuštene periode, nežne dojke, mučninu i povraćanje, glad i učestalo mokrenje. Trudnoća se može potvrditi testom na trudnoću.


Trudnoća se obično deli na tri trimestra. Prvo tromjesečje je od prve do druge sedmice i uključuje koncepciju, kada sperma oplodi jaje. Oplođeno jajašce zatim putuje niz jajovod i postavlja se u unutrašnjost materice, gdje počinje da formira embrion i posteljicu. Tokom prvog tromjesečja, mogućnost abortusa (fetalna smrt) je na najvišoj razini. Drugo tromjesečje je od 13. do 28. tjedna. Sredinom drugog tromjesečja može se osjetiti kretanje fetusa. Na 28 sedmice, više od 90% beba može preživjeti izvan materice ako im se pruži visokokvalitetna medicinska pomoć. Treće tromjesečje je od 29 tjedana do 40 tjedana.

Prenatalna zaštita poboljšava ishod trudnoće. Prenatalna zaštita može uključivati ​​uzimanje dodatne folne kiseline, izbjegavanje droga i alkohola, redovne vježbe, krvne testove i redovite fizičke preglede. Komplikacije trudnoće mogu uključivati ​​poremećaje visokog krvnog pritiska, gestacijski dijabetes, željeznu deficitarnu anemiju i tešku mučninu i povraćanje . U idealnom porođaju, rad počinje sam od sebe kada je žena “u porođaju”. Trudnoća se smatra trajnom kada trudnoća traje od 39 do 41 sedmice. Posle 41 nedelje, poznat je kao kasni termin i posle 42 nedelje nakon završetka. Bebe rođene prije 39 sedmica smatraju se ranim razdobljem, dok su one prije 37 tjedana preuranjene. Nedonoščad je izložena većem riziku od zdravstvenih problema kao što je cerebralna paraliza. Dostava prije 39 tjedana porođajnom indukcijom ili carskim rezom se ne preporučuje, osim ako je potrebna iz drugih medicinskih razloga

Preporučeno
Loading..