Bijeli luk ima snažno antibakterijsko, dezinfekcijsko i fungicidno djelovanje koje se vrlo lako može uporediti s najboljim antibioticima, ali šta se desi ako ga pojedete na prazan želudac?

Učinak je puno jači.

Znanstvenici su potvrdili da konzumiranje bijelog luka na prazan želudac povećava njegovu učinkovitost u smislu prirodnog antibiotika zbog toga što su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od strašnog bijelog luka.

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je mineralima i vitaminima kao što su adenozin, aminokiseline, alicin, biljne masti, biljna vlakna, vitamin B1 i B2, vitamin A, željezo, Vitamin C, enzimi, jod, eterična ulja, kalcij, kalij, sumpor, fosfor i selen.

Redovnom upotrebom bijeli luk potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi kao i bolesti srca, a osim toga, odličan je antioksidans.

U historiji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva bijelog luka itekako su poznata. Bijeli luk i njegovi sastojci su podvrgnuti brojim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekzije koje su uzrokovane bakterijama i virusima.

Istraživanja potvrđuju i da bijeli luk ima značajna antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina bijelog luka smanjuje se rizik od pojave mnogih vrsta opakih bolesti, posebno opake bolesti bubrega i rektuma.

Bijeli luk ima učinka na organizam u svakom obliku. Dakle, ako ga koristite u hrani u toku kuhanja, ako ga jedete sirovog kao salatu uz određeno jelo ili ako ga progutate na gladan stomak. Samo što mnogo više djeluje kada ga recimo progutate na gladan stomak.

Preporučeno