Inače se piše i priča o dijetama koje će doprinijeti da izgubite nekoliko kilograma, pa se definiše režim ishrane, kad, šta i koliko treba pojesti i slično tome.

Ovo o čemu danas pišemo je malo drugačiji oblik čišćenja organizma, da baš tako zbog toga što je u prvom planu čišćenje organizma a uz to se izgube i kilogrami pa je svakako i dijeta istovremeno. Jogurt diejta je službeno i detaljno opisana u knjizi Ane Luque pod nazivom Dijeta s jogurtom.

Učinak ove terapije se zasniva na dobrim osobinama probiotičkog jogurta koji inače potiču zdravlje crijevne flore. Zahvaljujući tim osobinama probiotike, dolazi do bržeg probavljanja hrane te se na taj način brže i lakše izlučuju toksini iz tijela, a probava je, poznato je, pravi pokazatelj zdravlja, zato kada se hrana dobro probavi, utiče na zdravlje crijeva a samim tim i na opšte zdravstveno stanje organizma.

Na kraju, naša crijevna flora je sačinjena od raznih bakterija koje inače žive u ljudskom probavnom traktu, a glavna uloga im je zaštite naše tijelo od svakakvih infekcija.

Procjenjuje se da ima 400 do 500 vrsta ovakvih bakterija i najveći broj njih djeluju pozitivno na naš organizam, a neke mogu biti štetne, posebno ako crijevna flora nije u ravnoteži.

Do neravnoteže može doći zbog stresa, teške bolesti, pretjerane upotrebe antibiotika i zbog loše prehrane. Zbog toga se preporučuje piti do dva litra jogurta na dan, uz to se može jesti i svježe voće, a može i sa meso, samo trebate izbjegavati slatke jogurte.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno