Za one koji nisu znali, paradajz i bosiljak su odlična kombinacija, i to ne samo u salati nego i u vrtu.

Bosiljak odbija štetnike paradajza, jača otpornost na biljne bolesti i što je najbitnije povećava urod paradajza. Pored svake sadnice paradajza poželjno je da se posade tri sadnice bosiljka. Ako budete redovno brali vrhove bosiljka, on će se razgranati i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradajz djeluje kao prirodna zaštita i isto tako pospješuje njegov urod. Neven je u isto vrijeme i ljekovita biljka. Dobar susjed paradajzu je i bijeli luk koji odbija crvenog pauka (odnosno koprivinu grinju).

Pored paradajza dobro je saditi i niski grah ili crni azuki- grah zbog toga što grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju paradajza te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj paradajza zbog toga što se može zaplesti oko nje i zagušiti je. Mrkva isto tako povoljno djeluje na paradajz, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje.

Ono što nikako i nikada ne biste trebali posaditi do paradjza je krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korijenja negativno djeluju na rast paradajza.

Paradajz je podložna i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, zbog toga bi te biljke trebalo saditi malo dalje jednu od druge.

Paradajz isto tako ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke takmiče za hranjiva.

Preporučeno