Za svakog čovjeka čišćenje ušiju svakih par dana je sasvim normalan higijenski postupak.

Ali, slabo ko od nas zna da vosak ima zaštitnu funkciju i može ukazivati na stanje našeg zdravlja. Uz pomoć Q tipa, možete vrlo lako provjeriti značenje boje voska iz ušiju.

1. Vosak sive boje
Ukoliko imate vosak sive boje bez ikakvih drugih simptoma, ne treba da brinete. Vjerovatno je riječ ovog puta o prašini. Ova boja voska se redovo javlja za ljude koji žive u gradu, jer je u gradovima zrak prilično zagađen.

2. Vosak sa tragovima krvi
Ako primjetite tragove krvi na štapiću za čišćenje ušiju, ovo može da znači da je bubnjić perforiran. U ovom slučaju, vaše uši mogu da budu pod uticajem infekcija, što može dovesti do upale srednjeg uha. Zbog toga je vrlo važno da posjetite doktora.

3. Vosak smeđe boje
Ako je vosak iz vašeg uha smeđe ili neke tamnije boje, to znači da je vaše tijelo prošlo kroz određeno stresno razdoblje. Zbog toga biste trebali provesti par dana u mirnom okruženju.

4. Vosak crne boje
Ukoliko se ovo dogodi samo jednom, nema potrebe da se brinete. Ali, ako vas pored toga uši svrbe, treba da posjetite doktora, zbog toga što crna boja voska oznašava gljivičnu infekciju.

5. Vosak bijele boje
Bijela boja vašeg voska može da znači da u vašem tijelu nedostaje vitamina i mikroelemenata, posebno bakra i željeza. Zbog toga se preporučuje dodavanje graha i zobenog brašna u prehranu.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno