Periodično se skoro svakoj osobi dogodi da osjeti miris svog uraina koji se u potpunosti razlikuje od uobičajnog. Većina bi na prvu pomislila da se radi o nekoj vrsti upale mokraćnih kanala ili mjehura, ali nije uvijek to u pitanju. Preko urina ili mokraće, koji je u normalnom stanju svijetlo žute boje, iz našeg organizma se izlučuju štetne materije kroz višak tečnosti koje naše tijelo svakodnevno izbacuje. Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaš urin može da poprimi jak i opor miris, a u današnjem tekstu vam navodimo nekoliko njih.

Dehidracija organizma

Ukoliko ne konzumirate dovoljnu količinu vode u toku dana, onda vaš organizam dehidrira a aš urin polako postaje taman umjesto normalne svijetlo žute boje a također poprima i jači miris. Razlog za takvo nešto je povećana koncentracija uree, koja nije dovoljno razrijeđena sa dovoljnom količinom vode.

Konzumirali ste određene namirnice

Šparoge, prokulice, bijeli luk, kari i sva ona prehrana koja je bogata proteinima, može da bude uzrok promjene mirina urina i njegove jačine.

Kafa

Ukoliko ste ljubitlj kafe i s vremena na vrijeme pretjerate sa njenom konzumacijom, onda jedan njen sastojak koji se dobije dok je kafa u samom procesu obrade a nastaje prženjem njenog zrna, koja će djelovati na miris mokraće.

Ukoliko vaša mokraća ima slatkast miris koji podsjeća na amonijak i ako imate potrebu da mokrite dosta češće nego inače, onda biste trebali otići na pregled kod vašeg ljekara, jer u tom slučaju vjerovatno imate upalu mokraćnih kanala.

Preporučeno