Jedna prosječna osoba troši oko četiri sata sedmično na pranje veša, a iako moderne veš mašine većinu posla obavljaju same, rezultat pranja može da se značajno poboljša jednim jako jednostavnim trikom.

Ova metoda je posebno korisna za vlasnike kućnih ljubimaca, kao i one koji posjeduju većinu odjeće tamnih boja, a riječ je o stavljanju jedne vlažne maramice u veš mašinu prije nego što ubacite veš.

Rezultati će biti vidiljivi odmah, i zaista premašuju očekivanja, odjeća će biti bez mucica i dlačica, zbog toga što vlažne maramice djeluju kao apsorber za njih.

Kako ovo ispravno izvesti?
Postoji jedno vrlo važno pravilo, a to je da na svaku mašinu veša, otprilike sedam do osam kilograma veša, ne stavite više od tri vlažne maramice odjednom. Kad se bubanj počne da okreće, vlažne će se maramice umiješati u odjeću te skupljati krzno i dlake, a kod svakog pranja koristite novu vlažnu maramicu koju ste izvukli iz paketa.

Ono što je vrlo važno jeste da vlažne maramice budu dovoljno čvrste i guste da se ne raspadnu u toku ciklusa pranja, a to možete da provjerite tako da ih s rukama pokušate pokidati. Ukoliko ne uspijete ili vam je za to potrebno puno snage, dovoljno su čvrste.

Nemojte da koristite papirne maramice umjesto vlažnih, jer će se one raspasti i već će imati još više mrvice te će izgledati još gore. Neće vam pomoći ni maramice za skidanje šminke, pa nemojte ni njih stavljati u mašinu.

Ukoliko ne želite da odjeća apsorbuje miris vlažne maramice, odaberite one koje su antibakterijske ili bez mirisa, a možete i staviti više omekšivača koji će prikriti miris.

Preporučeno