Najčešći tip gljivičnih infekcija je Candida Albicans , koja se može naći i u ustima, probavnom sistemu kao i u vaginalnom području.

Isto tako, može da utiče na vašu kožu i ostale sluznice. Ukoliko imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je rijetko ozbiljan. Ali, šta da se učini ukoliko imunološki sistem ne funkcionište kako treba?

Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih tvari kao i probave, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim stepenima u tijelu. Kada dođe do prekomjerne proizvodnje mogu da se pojave tipični simptomi candide. Ukoliko se probavni sistem ne pregleda, kandida može da iz sistema dospije u krvotok. Tada dolazi do opuštanja toksina, a to uzrokuje sindrom propusnog crijeva.

Kada je prirodna pH ravnoteža tijela uznemirena, kanida može da raste izvan kontrole u vašem tijelu i tako stvoriti problem sistemu. Dobre, zdrave bakterije i imunološki sistem koji kako treba funkcionište su jako potrebni u borbi protiv ove mnogo tvrdoglave infekcije.

Sindrom prekomjernog rasta kandide je pojam koji se odnosi na to da je rast ove bakterije u vašem tijelu postao izvan kontrole. Ali, nemojte zaboraviti da se ovdje radi o hroničnom zdravstvenom stanju.

Osobe koje nikada nisu iskusile ovu ozbiljnu gljivičnu infekciju mogu vidjeti promjene na skroz drugi način. Tačnije, mogu da razviju nove osjetljivosti, alergije ili netolerantnost prema raznim vrstama namirnica, koje najčeše uključuju mliječne proizvde, kukuruz, jaja ili gluten.

Šta tačno uzrokuje kanida infekcije?

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno