Kašljanje, kihanje, začepljen nos, svrab očiju su samo neki od simptoma koji muči veliki broj ljudi u Srbiji.

Sad je počelo cvijetanje ambrozije, a simptomi su jako slični simptomima korona virusa. Još od proljeća i početka sezone alergija više puta se govorilo o tome kako da razlikujete alergiju od simptoma korona virusa. O ovome su svoje mišljenje dali mnogi naši, i svjetski stručnjaci, a ovo su neki od najbitnijih zaključaka.

U aprilu ove godine gostujući u emisiji pod nazivom “Prva tema” na TV Prva prof. doktor Branimir Nestorović koji je pulmolog, kazao da se u kući simptomi alergije smire zbog toga što nema cvijetanja, kao i to da kod alergije nema povišene temperature ili je temperatura relativno niska, pa može da bude oko nekih 37 stepeni.

“Alergija, na svu sreću, nema tako ozbiljne simptome, kao što je gušenje koje se javlja kod korone. Ima sličnosti, to je neminovno. Ne zove se uzalud alergija na engleskom “hay fever”, našim riječima, polenska groznica. Liči na prehladu, prate je kihanje, svrab nosa i očiju i kašalj”, istakao je dr Nestorović, naglašavajući kako on sam u proljeće pati od alergija.

Dr Predrag Kon, epidemilog, je isto tako dodatno podvukao ključnu razliku ova dva oboljenja:

“Alergija se lako odvaja od korone i to povišenom temperaturom, odnosno nemanjem povišene temperature”, istakao je dr Kon.

Sa svim ovim se složila i virusolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Tanja Jovanović koja je, isto tako, gostovala u prije pomenutoj emisiji.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno