Na ovoj raskrsnici saobraćaj je regulisan isključivo semaforima, koji u ovom slučaju ne rade.

S obzirom da nema dodatnih saobraćajnih znakova, kao ni policajca, postavlja se pitanje kako će se u ovakvoj situaciji saobraćaj odvijati.

Kojim redoslijedom će se automobil kretati kroz ovu raskrsnicu:

1. Žuti – bijeli – crveni,
2. Crveni – žuti – bijeli,
3. Bijeli – crveni – žuti,
4. Žuti – crveni – bijeli,
5. Bijeli – žuti – crveni.

Odgovor je slijedeći:
S obzirom da semafori na ovoj raskrsnici ne rade, a da na njoj nema nikakvih drugih saobraćajnih znakova kao ni policajca, situacija je ista kao da raskrsnica nije ni regulisana, a to znači da sva vozila dolaze iz ulica iste važnosti.

U ovakvoj situaciji primjenjuje se pravilo desne strane i pravilo koje kaže da na raskrsnici vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima pravo prvenstva prolaza u osnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjeta, ali ne nastavlja pravo u ovom slučaju već skreće ulijevo.

Isto tako, ovdje imamo i situaciju da je plavi automobil zatvorio ulaz u raskrsnicu za bijeli automobil, koji se nalazi iza njega pred ulazom u ovu raskrsnicu. Zbog toga, bijeli automobil, ne smije da uđe u raskrsnicu iako ima prvenstvo prolaza u odnosu na crveni, jer bi se zbog gustine saobraćaja zaustavio na raskrsnici i tako onemogućio normalan protok pješaka i vozila.

Iz svega ovoga slijedi da je redoslijed prolaska vozila kroz raskrsnicu slijedeći: žuti- crveni- bijeli, dakle, tačan odgovor je pod brojem 4.

Preporučeno