Većina ljudi sačeka dok im sloj četke za kosu ne pukne prije nego što kupe novu, ali ustvari, trebalo bi je zamijeniti svakih šest mjeseci do jedne godine.

Sve to zavisi o kvaliteti vaše četke, koliko često je koristite i koliko proizvda staviš prije nego što izčešljaš kosu. Kao što je četka za kosu i mnogi drugi proizvodi za domaćinstvo imaju svoje rokove trajanja koje mi inače uvijek zanemarujemo.

Grudnjak – svakih 6 do 9 mjeseci
Grudnjak je došao do kraja svog vijeka trajanja onda kada se traka razvuče, tkanina se istroši i donji dio dođe u kontakt sa vašim grudima. Ali čak i ako nije došlo do svega ovoga, trebali biste se riješiti grudnjaka poslije šest do devet mjeseci.

Toaletna četka, svakih šest mjeseci
Toaletnu četku treba čistiti onoliko često koliko čistite i toalet ali zamijenite je najmanje svakih šest mjeseci Drvene četke za WC mogu da traju malo duže od toga, ali svejedno je veoma važno da ih redovno zamjenjujute.

Dušeci, svakih osam do deset godina
Iako to zavisi o vrsti i kvaliteti madraca kojeg koristite, osnovno je pravilo novi kupiti poslije otprilike osam do deset godina. Možda ćete trebati uzeti u obzir i druge faktore kao što su alergije, ukočenost mišića ujutro kao i bučna opruga kako biste provjerili treba li vaš trenutni madrac da se mijenja.

Veš mašine, svakih deset godina
U prosjeku se mašina za pranje veša može koristiti do svoje desete godine. Ali i to zavisi o marki, učestalosti upotrebe u danu i optrećenju po upotrebi.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno