Četiri osobe koje su stigle u Tokio iz Brazila su inficirane novim sojem covid 19, tako su danas saopštili zdravstveni zvaničnici.

Ovu vjest je isto tako potvrdio i premijer Jošihide Suga, koji je kazao da će vladi biti potrebno par dana prije nego što odluči da li da produži vandredno stanje u Hjogu, Osaki i Kjotu, tako je prenijela agencija Kjodo.

Nacionalni institut za zarazne bolesti je naveo da ne postoji dokaz da je novi sok covid 19 zarazniji od prethodnih, a ni da je opsniji.

Šef instituta Takadži Vakita, kazao je da je novi soj pokazao neke sličnosti sa onim koji su se pojavili kako u Velikoj Britaniji tako i u Južnoj Africi.

Četiri putnika koji su došli iz Brazila su istog trenutka na aerodrumu testirani i saznali su da su pozitivni i poslije karantina.

Od njih četvero, jedan od muškaraca je u četrdesetim godinama, on je hospitalizovan zbog teškoća u toku disanja, žena u tridesetima se žalila na glavobolje i na jak bol u grlu, jedan od četvero putnika je bio i tinejdžer koji je imao povišenu temeraturu, dok je četvrti putnik isto tako tinejdžer, nije imao simptome.

Još uvijek se ne zna tačno kakav je i o kojem virusu je riječ, osim što znaju da je korona virus mutirao u njega. Pandemiji još uvijek nema kraja, tako da je vrlo važno da se pridržavate svih mjera koje vam krizni štabovi daju.

Preporučeno