Paklena vrućina koja je i najavljena za ovaj vikend izmamiće veliki broj ljudi na kupališta širom cijele Srbije.

 

Samo na Adi Ciganliji očekuje se najmanje stotinu hiljada kupača. Ali, doktori upozoravaju da ako se građani na plažama ne budu pridržavali fizičke distance i ne budu nosili maske dok, na primjer, čekaju u redu za sladoled, korona virus će im zadati glavobolju i ponovo početi da puni kovid ambulante.

Zbog visoke temperature, kupališta u Srbiji puna su ne samo vikendima nego i radnim danima, ali najviše kupača se, kao i inače, očekuje za vikend.
Iako ima i savjesnih građana koji se i dok su na plaži pridržavaju epidemioloških mjera, neki kupači, pogotovo mladi, na rijeke i jezera odlaze u velikim grupama, ne drže fizičku distancu, a peškire i ležaljke postavljaju na centimetar jedan od drugog, što nikako nije dobro.

Poznati epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je na kupalištima na koja dolazi veliki broj kupača, teško obezbijediti potrebno rastojanje, tj fizičku distancu.

– Teško da će svi biti udaljeni jedan od drugoga dva metra i da će se isto tako kupati na dva metra jedan od drugog. Tako da je vjerovatno sigurno da će biti povećan rizik od zaraze korona virusom. Ukoliko već neko hoće da ide na kupališta, onda bi trebalo da bude tamo gdje nema mnogo ljudi, na primjer, na obale neke rijeke. I ne treba čekati sumrak, to je vrijeme kada ima najviše komaraca, koji nose neke druge infekcije poput groznice Zapadnog Nila – napominje Petrović.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno