U Srbiji je čak 4.873 osobe zaraženo korona virusom, a od toga je čak 20% u Nišu, pa je iz tog razloga u Srbiji oformljen i novi Krizni štab koji je već jednom i imao sastanak. Ispred novo oformljenog Kriznog štaba medijima se obratila doktorica Darija Kisić Tepavčević koja je rekla: “Analiza je i prethodnih dana pokazala da je ovo region gdje imamo najveće stopa ulestalosti, dok je u ostalim područijima situacija nešto stabilnija. Iz tog razloga smo oformili novi Krizni štab.

Jutros smo se već jednom sastali i napravili detaljnu analizu trenutne epidemiološke situacije. Žarišta su i u specijalnoj pshijatrijskoj bolnici i u gerijatrijskim ustanovama. Sve te ustanove smo obišli, inicirali smo naredne mjere, koje za cilj imaju da se smanji samo širenje zaraze”. rekle je Kisić Tepavčević. Također je dodala i da se trenutn suzbijaju posljedice, jer moraju da prepoznaju ljudi koji imaju infekciju kako bi se mogli na vrijeme zdravstveno zbrinuti, kao i da im se naprave posebna istraživanja na koji se način virus prijavio u nekim institucijema.

Pored toga, najavila je i povećanje tri vrste mjera. Tako je u Kriznom štabu odlučeno da će se povećati broj testiranja ljudi, a to sa sobom prati i neizbjećni kontakt sa ljudima, kao i njihovo praćenje i neizbježnu izolaciju za osobe koje budu pozitivne na testiranje na korona virus. Dodala je još i da se radi sve kako se virus ne bi mogao širiti dalje, kao i to da su intenzivirane mjere i aktivnosti.

Preporučeno