Lidija Vukičevičć je jedna od najpopularnijih glčumica bivše Jugoslavije i jedna od žena kojoj godine ništa ne mogu. Iako ima godine zaista se drži kao vino. Nj svi znamo kao crnku ali je Lidija odlučila da promijeni svoj izgled pa je tako postala plavuša.

Plava ili svijetla kosa je boja kose koju karakterizira niska razina tamnog pigmenta eumelanina. Dobiveni vidljivi ton zavisi od različitih faktora, ali uvek ima neku žućkastu boju. Boja može biti od vrlo blijedo plave do crvenkaste “jagode” plave ili zlatno-smeđe (“pješčane”) plave boje (potonja s više eumelanina). Budući da boja kose ima tendenciju da potamni sa godinama, prirodna plava kosa je obično veoma retka u odrasloj dobi. Prirodno plava kosa se uglavnom nalazi u populacijama severnoevropskog porekla i veruje se da je evoluirala da bi obezbedila efikasniju sintezu vitamina D, zbog nižih nivoa sunčeve svetlosti u severnoj Evropi. Plava kosa se takođe razvila u drugim populacijama, mada obično nije uobičajena, a može se naći među stanovnicima Solomonskih ostrva, Vanuatua i Fidžija, među berberima u Sjevernoj Africi i među nekim Azijcima.

U ljudskoj kulturi, plava kosa je dugo povezana sa ženskom lepotom. Afrodita, grčka boginja ljubavi i lepote, smatrana je plavom kosom. U drevnoj Grčkoj i Rimu plava kosa često se povezivala s prostitutkama, koje su bojale kosu bojilima šafrana kako bi privukle kupce. Grci su stereotipizirali Tračane i robove kao plavokose, a Rimljani su povezivali plavost sa Keltima i Nijemcima na sjeveru. U zapadnoj Evropi tokom srednjeg vijeka, duga, plava kosa idealizirana je kao uzor ženske ljepote. Norska boginja Sif i srednjovjekovna junakinja Iseult prikazane su kao plave i, u srednjovjekovnim umjetničkim djelima, Eva, Marija Magdalena i Djevica Marija su često prikazane plavom kosom. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, naučni rasisti su kategorisali plavu kosu i plave oči kao karakteristike vrhunske nordijske rase. U savremenoj zapadnoj kulturi, plavuše su često negativno stereotipne kao seksualno privlačne, ali ne i inteligentne.

Preporučeno
Loading..