Sada kada su sve oči uprte u brojke koje su vezane za korona virus i kada veliki broj ljudi strahuje od novog talasa epidemije, poznati doktor i epidemiolog Branimir Nestorović je opet, po dobrom svom starom običaju šokirao cijelu javnost sa svojim stavom, a sve je to podijelio i na svim društvenim mrežama.

Nestorović koji je izjavio a je napustio Krizni štab zbog toga što mu je bilo dodijalo da stalno on bude crna ovca je objelodanio rezultate istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je nacionalni Institut za javno zdravlje SAD, a u kojem se navodi da je nošenje maski zapravo potpuno nepotrebno u suzbijanju korona virusa.

“Naučnik iz CDC, maske ne djeluju nikako”- napisao je kratko Nestorović uz objavu koji je podijelio, a koja se odnosi na spomenuto istraživanje. Dakle, ovo istraživanje ukazuje na to da nošenje maski ni na koji način ne umanjuje šansu da se pojedinac zarazi korona virusom, a u tekstu na koji se pozvao i sam doktor Nestorović stoji slijedeće:

” Studija CDC, koja je anketirala simptomatske pacijente sa Kovidom-19, otkrila je da je 70,6 posto ispitanika izjavilo da “uvijek” nosi masku, dok dodatnih 14,4 posto kaže da “često” nosi masku. To znači da je ogromnih 85 posto zaraženih pacijenata prijavilo redovno nošenje maski! Samo 3,9 posto zaraženih reklo je da “nikada” ne nosi pokrivač za lice”

U stvari, ova studija je pokazala da se na desetine hiljada Amerikanaca svakodnevno zaražavaju, iako su oni svi nosili maske. Ipak treba da se napomene da je ova studija u direktnoj suprotnosti sa trdnjama o maskama koje je iznio direktor CDC-a Robert REdfild, a koji je na press konferenciji koja se desila prije par dana kazao kako je platnena maske sigurnija zaštita od korona virusa nego vakcina.

Preporučeno