Nakon što je godinu dana bila emotivno vezana za Slobodana Radanovića, Luna Đogani je čini se odlučila da napravi korak dalje i da zaboravi Radanovića. Naime, ona se upustila u vezu sa Markom Miljkovićem.

Inače Marko Miljković se bavi DJ-ingom.
O DJ-ingu:

Praksi savremenog disk džokeja u realnom vremenu prethodili su radio ličnostima koje su uvele i odsvirale pojedinačne selekcije snimljene muzike na radio stanicama. Američki radio komentator Walter Winchell je 1935. skovao termin “disk džokej” kao opis radio spikera Martina Bloka, prvog radija najavljivač koji je stekao široku slavu zbog puštanja popularne snimljene muzike uživo.

Godine 1943. radio DJ Jimmy Savile pokrenuo je prvu DJ plesnu zabavu na svijetu igrajući jazz ploče u sobi na katu Odanog Reda Drevnih Pastiraca u Otliju, Engleska. Godine 1947. tvrdio je da je postao prvi DJ koji je koristio dvostruke gramofone za kontinuiranu igru, a 1958. postao je radio DJ na Radio Luksemburgu. Također, 1947. godine, u Parizu, u Francuskoj, otvoren je Whisky à Go-Go noćni klub, koji se smatra prvom diskotekom na svijetu, ili disco (ime je dobila po francuskoj riječi koja znači noćni klub u kojem je zabavna glazba, a ne on -stage band). Regine je počela da svira na dvostrukim gramofonima tamo 1953. Diskoteke su počele da se pojavljuju širom Evrope i Sjedinjenih Država.

Pedesetih godina prošlog veka, američki radio DJ-i pojavili bi se uživo na čarapama i “partijama” i preuzeli ulogu ljudskog džuboksa. Obično bi svirali 45-rpm snimke, sa hit singlima na jednom gramofonu dok su razgovarali između pjesama. U nekim slučajevima, živi bubnjar je angažovan da svira otkucaje između pjesama kako bi održao plesni podij. Godine 1955. Bob Casey, poznati sok hop DJ, doveo je sistem sa dva gramofona u SAD.

Krajem 1950-ih, zvučni sistemi, novi oblik javne zabave, razvijeni su u getoima Kingstona na Jamajci. Promoteri, koji su se zvali DJ-i, bacali bi velike žurke na ulice koje su bile usredsređene na disk džokej, nazvan “selektor”, koji je svirao plesnu muziku iz velikih, glasnih PA sistema i zabavljao se nad muzikom sa hvalisavim, ritmičkim stilom pojanja “nazdravljali”. Ove stranke su brzo postale profitabilne za promotore, koji bi prodali prijem, hranu i alkohol, što je dovelo do žestoke konkurencije između DJ-a za najveće zvučne sisteme i najnovije zapise.

Preporučeno
Loading..