Pandemija korona virusa je pogodila sve spore društva, posebno porodice koje su ostale bez stalnih primanja zbog gubitka poslova.

Marko Karela Italijan iz okoline Firence je morao da prehrani porodicu, ali kako kad je kao konobar ostao bez posla i to još u martu?! Supruga mu je bila domaćica, nije ni srednju školu završila. Morala je da vodi računa o svoje dvoje premale djece.

Neimaština i opšta svjetska kriza su natjerali Marka da krade. Kako se nije kretao van okoline Firence početo je da to radi sve vrijeme u jednoj te istoj prodavnici. On je vidio da tamo postoji samo jedna kamera koja pokriva kasu, te mu nije bio problem da u drugim dijelovima prodavnice krade i uzima sve šta mu treba.

Na kasi je uvijek bio neki stariji čovjek kojeg nije prije dobro znao, ali se vidjelo da nije vješt u procjeni kupca i njihovog ponašanja. U međuvremenu, Marko je pustio bradu i zapustio se, pa ga čovjek s kase i da je to htio, nije moga prepoznati od prije.

Marko je mjesecima krao malo po malo, ali uvijek dovoljno kako bi porodica izgurala dan. Nosio je sa sobom ruksak uvijek, a jednom prilikom nije dobro procjenio situaciju i čovjek s kase ga je vidio šta to on radi.

Kako nije bio siguran, čovjek nije želio da pravi prblem Marku ali je onda naredni put kroz par dana krenuo da ga prati. Vidio je u kojem djelu mjesta živi i da je na rubu same egzistencije. Vidio je i da gura kolica s bebom, pa je donio jednu nevjerovatnu odluku.

Sljedeći put kada je došao MArko u radnju, radnik ju je zaključao pa mu je rekao da ga je vidio šta radi i pitao ga je zašto to radi. Tada mu je Marko ispričao za gubitak posla i to da nema novca a mora da prehrani svoju porodicu.

“Davao sam mu šta mu treba, po par najvažnijih namirnica. Ali sam mu kazao da to neće dovjeka potrajati od mene. Obećao mi je da će u Novoj godini odmah pronaći novi posao”, rekao je čovjek novinaru, dodajući da je poslije toga Marko počeo da plače od muke, stida, ali i od sreće…

Preporučeno