Jedan od najpoznatijih terorista u Bosni i Hercegovini je u svakom slučaju Mevlid Jašarević koji je u oktobru 2011. godine ispalio 105 metaka ispred američke ambasade u Sarajevu, te je tada nanio teške povrede policajcu Mirsadu Veliću koji je u to vrijeme radio u ambasadi. Jašarevića je Sud osudio krajm 2012. godine na 18 godina zatvora, ali kasnije su ga osudili na novčanu kaznu i na 15 godina.

Nakon što je ovaj bivši pripadnik zajednice BH vehabija odslužio sedam godina zatvora u Kazneno – popravnom zavodu koji se nalazi u Zenici, sada može tražiti da se oslobodi od 7.5 preostalih godina kako je u zatvoru bio poznat po dobrom ponašanju i nije uradio nikakvo dodatno djelo za koje vlasti smatraju da bi trebao biti kažnjen. Tako je Zakon odredio, pa je to i Mevlidovo pravo.

Ipak, činjenica je da bi ga i najmanji prekršaj vratio na robiju, ali prema procjenama stručnjaka, Jašarević više nema nikakve radikalne stavove zbog kojih je ranio policajca i završio u zatvoru. Potvrđeno je da i dalje obavlja svoje vjerske dužnosti, ali više nema ni vehabijsku kovrčavu bradu niti se druži sa pripadnicima te zajednice.

Najbitnije od svega mu je što je bez obzira na sve što je uradio uspio da sačuva svoju porodicu i brak, a njegova supruga ga je sve vrijeme posjećivala u Zenici, te je dolazila zajedno sa njihovom djecom barem svaka dva mjeseca, otkrili su. Ipak, još ostaje da vidimo da li će država prihvatiti ovakav savjet od Jašarevića koji će ga sigurno podnijeti.

Preporučeno
Loading..