Penzioneri su ljudi koji daju dobar dio svog života na služenju države kroz svoje poslove, ali često ne dobijaju puno spram onog što su stvarno zaslužili.

Upravo ovakve nove odluke Zavoda za peziono i zdravstveno osiguranje ukazuju na nedovoljno poštovanjem prema svakom penzioneru. Dakle, penzioneri su ograničeni nakon što su čul nove uslove za sticanje penzije. Od prvog januara, žene moraju da napune minimalno 63 godine i dva mjeseca kako bi ispunile osnovni uslov za sticanje penzije.

Ova dva dodatna mjeseca znače i produženje uslova za staž za puno dva mjeseca. Ovo pravilo će djelovati do 2032. godine zbog toga što se tad procjenuje izjednačenje dužine radnog staža muškarca i žena, što iznosi otprilike 65 godina starosti te minimalno 15 godina radnog staža.

Muškarcima je ostao isti uslov za penziju, odnosno 65 godina starosne dobi i 15 godina radnog staža. Kada je riječ o prijevremenih penzija, svi uslovi ostaju isti, dakle, žene moraju napuniti bar 58 godina i 4 mjeseca, te da imaju 39 godina i 4 mjeseca osiguranog radnog staža. Kod muškaraca su ovi uslovi veći za osam mjeseci, ali se očekuje potpuno izjednačenje po ovom pitanju za neke četiri godine. Prema svim trenutnim planovima, očekuje se da izjednačeni uslov za oba spola bude 60 godina starosti i 40 godina osiguranog radnog staža ali narod nije baš prigrlio ovo pa se očekuje mnogo protivljenja od strane penzionera.

Ovo je samo dokaz da penzionerima nije uopšte lako i da se njihov trud i rad ne cijene ni blizu koliko bi ustvari trebali.

Preporučeno