Ovih dana je predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a naravno, predsjedavajući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik se svim silama trudi da što bolje ugosti predsjednicu Vlade, te da bi njihovi razgovori i pregovori oko aktuelne situacije u našem regionu, a posebno oko odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije prošli u što boljem raspoloženju, te da budu što produktivniji.

Ovih dana je Dodik upriličio radni doručak na Jahorini sa Anom Brnabić, a jedna od glavnih tema njihovog razgovora ovom prilikom je bila i izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo, koji treba da prolazi kroz Bijeljinu, a koji je od velikog značaja za povezivanje cijelog regiona, a ne samo BiH i Srbije, a toga su itekako svjesni predstavnici obje zemlje.

Inače se na Jahorini održava plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim se inače planira završiti jednogodišnje predsjedavanje Bosne I Hercegovine na ovoj regionalnoj incijativi. Osim Brnabićke, na ovom samitu će da budu prisutni I predsjednik Turske, Erdogan, Albanije, Iljir Meta, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, zatim Slovenije Borut Pahor, te premijer Bugarske Bojko Borisov, a inače se danas čeka dolazak i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je također najavio svoje prisustvo.

Ostaje nam u budućem periodu da saznamo koliko će službenici i predstavnici prethodno spomenutih zemalja da budu otvoreni za kompromise i sporazume, te u kakvom će se raspoloženju okončati ovaj njihov sastanak. Šta vi mislite o trenutnoj situaciji u regionu, koji su vaši stavovi o aktuelnim temama o kojima svakodnevno čitamo?

Preporučeno
Loading..