Lončar je iznio u javnost kako Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19, da je juče iz Kine stiglo 1.000 testova kao i da je iz SZO stiglo još toliko. Od trenutnih 65 potvrđenih slučajeva novog korona virusa, 34 bolesnika su na bolničkim liječenjima, a 31 pacijent se nalazi na kućnom liječenju, dok su 4 osobe na respiratorima, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Od pomenuta 4 pacijenta, njih 3 su u KC Vojvodina, dok se onaj jedan preostali nalazi na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu. Ministar je za Prvu televiziju rekao da je trenutna situacija i očekivana, i da je Ministarstvo uvelo nove telefonske linije, kao i psihološka savjetovališta, ali da će i svi domovi zdravlja imati telefonske linije preko kojih će moći komunicirati sa građanima. Ministar je rekao da trenutno ne može glumiti proroka te da ne može predvidjeti kada i koliko će trajati aktuelna situacije, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mjera i da se svi izolujemo moglo da traje i do 6 sedmica. “Rezultat zavisi isključivo od nas.

Niko ne može da nam bude kriv ukoliko nismo odgovorni.” rekao je Lončar. Upitan o tome da premijerka Ana Brnabić nije isključila uvođenje najtežih mjera u smjeru sprječavanja širenja korona virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim mjerama kako bi se spasili životu mnogih ljudi. Također je upozorio da svaki odlazak na neko od javnih mjesta kao što su kafić, tržni centar ili negi drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virusom, kao i mogućnost da se završi na respiratoru.

Preporučeno