U periodu kada se smjenjuje toplo i hladno vrijeme, naš organizam pokazuje potrebu za mnogo većom pažnjom. Ukoliko budete obratili pažnju na granu koju unosite u svoj organizam, kao i načni na koji živite, na taj način ćete osigurati svojoj odbrani odnosno imunološkom sistemu potrebno “oružje”. Vaš organizam će biti nedjelotvorna zona kada su u pitanju virusi i patogene čestice. Slabljenje imunološkog sistema će vas učiniti slabijima i na taj način će lakše doći do oboljenja.

Neko od učestalih simptoma oslabljenog imuniteta jesu umor, učestale infekcije, upale, alergijske reakcije, sporo cijeljenje rana, mogu biti rezultat kandide ili gljivične infekcije. Procjenjuje se da zdrava odrasla osoba normalno godišnje od neke vrste prehlade ili infekcije oboli do dva puta. Međutim, one osobe kod kojih ovaj broj prelazi 2 puta na godinu dana bi trebale da povedu računa o svom imunitetu. Obzirom da je imunološki sistem izuzetno kompleksna cjelina, razmatranje uticaja prehrane na sam imunitet poseban je izazov i ni u kojem slučaju lagan zadatak. Međutim godine istraživanja su otkrile dokaze o prehrambrenim faktorima koji pospješuju naš imunitet.

Vitamin C se nalazi na samom vrhu popisa stvari koji jača vaš imunitet, pa je iz tog razloga važno da se organizam opskrbi namirnicama koje ga imaju u izobilju. u te namirnice spadaju, paprika, brokula, grejp, mandarina, naranče, limun, a posebno kiseli kupus. Pored toga vrlo dobri izvori vitamina C su i karfiol, brokula i prokulice. Adekvatni unos vitamina C na dnevnoj bazi možete postiči unosom ovih namirnica koje je najbolje da rasporedite tokom dana.

Preporučeno