Radivoj Lajić bio je svjedok, jednom jako čudnom događaju. Naime, jednom je čuo jako veliki prasak nakon kojeg se izvalilo stablo ščjive. Mislio je da ga napadaju. Do sada je naišao na pet meteorita, i to samo u posljednjih mjesec dana. Padaju mu stalno i to u dvorište. Te olujne noći je tutnjilo nezapamćeno nevrijeme. Izašao sam po drva. Vjetar je nosio sve pred sobom. U jednom trenutku sam vidio da se prema meni kreće jedna neobjašnjiva plamteća kugla, sa plavićastim tragom, rekao je Radovij.

“Pišteća svjetlost bila mi je sve bliže i bliže. Prasak, onaj kao kod granate, izvalio je stablo šljive samo nekoliko metara od mojih nogu. Od silnog straha da me neko napada, pozvao sam komšije i policiju. Ranije je ispričao kako je krajem novembra 2007. godine prvi put doletio meteorit. Tek su mu stručnjaci iz Beograda i Banja Luke objasnili da njegova kuća nije meta napada nepoznatih bombaša, nego meteorita. “Neko ima novac, vile i avione, a ja imam kamenčić iz svemira. Nakon što je pao u moje dvorište, meteorit je bio težak 1,5 kilograma.

Sebi sam kao uspomenu i amajliju ostavio jedan komadić od 320 grama, a ostatak sam prodao jednom nizozemskom sveučilištu.” Zbog straha od meteorita, iz svoje kuće više nije izlazio bez kacige za motore. On je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteru kojeg je nazvao “Svemirske suze”. Meteoriti su u suštini meteori koji nisu u potpunosti sagorjeli u atmosferi te su pali na zemlju.

Preporučeno