Ukoliko ste sami i mislite da imate srčani udar, nemojte oklijevati, nego odmah zamolite nekog da vas odveze u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Čak i kad niste sigurni da li se radi o infarktu, bolje je da odmah pozovete hitnu medicinsku pomoć nego da čekate. Istraživanja su pokazala da su čekanju skloniti stariji i žene, a najčešći su razlozi neprepoznavanje simptoma kao i brkanje simptoma srčanog udara sa simptomima drugih bolesti…

Mi vam donosimo simptome koji se mogu javiti i mjesec dana prije samog infarkta:

1. Umor
Jedan od glavnih simptoma koji može da ukazuje na predostojeći srčani udar je umor koji je neobjašnjiv. Izvođenje jednostavnih zadataka kao što je pravljenje kreveta ili tuširanje može da postane mnogo teže, a nivo umora povećava se sve do kraja dana.

2. Bol u trbuhu
Drugi najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, nadimanje, mučnina u želucu. Prije samog srčanog udara, bolovi će obično dolaziti u valovima.

3. Bolovi u prsima
Kod muškaraca je bol u prsima jedan od najvažnijih ranih znakova koje ne treba nikako zanemariti. Ovaj simptom pogađa samo 30 posto žena. Osjećaji mogu da budu stalni ili privremeni i uključuju neugodne senzacije u jednoj ili obje ruke, obično u lijevoj, čeljusti, ramenima, vratu i na kraju trbuhu.

4. Nesanica
Simptomi uključuju poteškoće sa spavanje, nekvalitetan san ili ranojutarnje buđenje. Sve ovo je povezano sa povećanim rizikom od moždanog ili srčanog udara. Može isto uključivati i jaku tjeskobu i odsutnost te se češće javlja kod žena.

5. Kratkoća daha
Zadihanost daju onaj osjećaj kao da ne možete da dovoljno udahnuti te može da dođe i do vrtoglavice.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno